Longboards
Longboards lijken de nieuwe trend te worden! Wat zijn longboards nu eigenlijk en welke type longboards zijn er? Op deze pagina is meer informatie te vinden over onze longboards.

Wat zijn longboards?
Een longboard oogt vrij identiek als een skateboard. Echter het verschil is de lengte. Een longboard is meestal 82 centimeter of langer. Als deze korter is, dan heet dit vaak een skateboard (of streetdeck). Kortgezegd kan je dus alles wat geen streetdeck is longboard noemen. Het verschil tussen een longboard en een streetdeck zit met name in de wielen en de trucks. De wielen van een longboard zijn doorgaans zachter en groter. Dit zorgt ervoor dat een longboard een ideaal vervoersmiddel is in bijvoorbeeld de grote stad. Longboards hebben doorgaans zachtere wielen (bushings) en sturen vaak meer dan bij een streetdeck.

De geschiedenis van het longboard
Er zijn veel verschillende verhalen over de geschiedenis van longboards. Het meest aannemelijke is dat de longboards uit Hawaï of Californië komen en in begin van de jaren ´50 bedacht zijn. Longboarden werd namelijk gezien als een alternatief voor het surfen als er geen golven waren. Rond 1960 werden de eerste longboards in de sport- en speelgoedwinkels verkocht. Tegenwoordig zijn longboards razend populair onder (met name) de jeugd.

Hoe stuur ik met een longboard?
Men kan ´sturen´ door het lichaamsgewicht naar de linker- of rechterkant van het board te verplaatsen.

Onderdelen van een longboard
Een longboard heeft een deck; dit is de 'plank' waar de longboarder op staat. De Trucks bevatten de assen en de constructie waar de wielen aan vast zitten. Een truck staat ten opzichte van bijvoorbeeld een skateboard tamelijk los. Dit is nodig om beter te kunnen sturen. De wielen van een longboard vaak relatief breed. Dit is nodig om een goede grip met het wegdek te krijgen.

Let op!
Longboarden is soms een acrobatische sport en vergt veel van  het materiaal. Kijk daarom voor ieder gebruik het longboard na of alle bouten en moeren goed aangedraaid zijn. Kijk of het deck nog in goede conditie is. Draag altijd een helm en elleboog-, knie- en polsbescherming tijdens het longboarden.

Type longboards

A) Longboards met een 'tail'
Een pintail longboard, heeft een langere, wat puntige deck aan beide kanten. Dit voorkomt wheelbite: Het raken van de wielen met het deck tijdens het maken van een bocht. Zoals de rode cirkels op de foto hieronder weergeeft, zijn de wielen vrij van het board (de deck). Een pintail deck is met name geschikt voor het cruisen. Een kleinere variant is de citycruiser/pooldeck. Deze hebben vaak een bredere truck dan bijvoorbeeld een skateboard.

Een ander type tail longboard is de kicktail longboard. Hierbij kent het deck alleen overhang achter de achterwielen (bij de 'tail'). Bij de meeste kicktail modellen stopt de voorzijde van het deck ter hoogte van de voorwielen. Kicktail longboards hebben zowel aan de voor- als achterkant een breed uiteinde. De 'tail' is ten opzichte van een pintail longboard ook relatief breed.

B). Dropped longboards
Bij een dropped longboard is het midden van het deck relatief laag ten opzichte van de wielen. Dit zorgt er voor dat het zwaartepunt ook lager komt te liggen, wat zorgt voor meer stabiliteit.
Het deck bij dit type modellen is ter hoogte van de trucks/wielen smaller. Dit zorgt er dus voor dat de wielen geheel vrij zijn. Het grote voordeel waarom men voor een dropped deck longboard kiest is dat dit type longboards dus erg stabiel en goed bestuurbaar zijn. Ook kun je relatief makkelijk snelheid behalen, wat gemakkelijk is bij het 'speed' of 'downhill' longboarden.

Er zijn twee typen dropped longboards. Het eerste type is de drop-down longboards. Deze longboards hebben een golvend deck met een wisselende hoogte. Het deck is ter hoogte van de wielen hoger dan in het midden. Het voordeel hiervan is dat het deck erg stabiel is, waardoor dit type longboard uitermate geschikt is voor afdalingen. 

Het tweede type dropped longboard is het drop-through longboard. Dit type longboard is voorzien van een recht, maar relatief laag gepositioneerd deck. Deze lage positie komt doordat de trucks door het deck heen gemonteerd zitten en aan de bovenkant van het deck zijn vastgezet. Ook dit model is erg stabiel en dus geschikt voor afdalingen.

C). Overige type longboards
Er zijn nog een tal van andere type longboards, zoals de freestyle longboards om 'tricks' mee te doen en mini cruise longboards welke qua compactheid tussen een skateboard en longboard in zit.
Houtstraat 13
5341 GG, Oss
Tel. 0412-639492
Openingstijden:
Di. t/m Vr.                10-17 uur
Do. koopavond tot   20.00 uur
Za.                            10-16 uur
Klik hier om te bestellen